Ποιους κινδύνους κρύβει το γιορτινό τραπέζι;
Μερικές συμβουλές για τις μαμάδες που ανησυχούν τι επιτρέπεται να καταναλώσουν τα παιδιά τους στο πασχαλινό τραπέζι.Πόσα αυγά μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά;
Το αυγό αποτελεί ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα τρόφιμα των τελευταίων δεκαετιών, καθώς μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, θεωρείτο τρόφιμο με ιδανική ισορροπία μεταξύ κόστους και θρεπτικής αξίας. Οι συνήθεις συστάσεις των παιδιάτρων είναι 1 αυγό κάθε 2 με 3 ημέρες (δηλαδή 2-3 αυγά την εβδομάδα), όμως οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν 1 αυγό την ημέρα. H χοληστερόλη που περιέχεται στο αβγό έχει τεθεί επανειλημμένως στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ωστόσο είναι πολύ χρήσιμη στις μικρές ηλικίες, καθώς από αυτήν συντίθενται οι ορμόνες που βοηθούν στην ανάπτυξη όπως η τεστοστερόνη στα αγόρια και τα οιστρογόνα στα κορίτσια.
H άποψη των παιδιάτρων λοιπόν για αποφυγή ημερήσιας κατανάλωσης αβγού από τα παιδιά είναι λανθασμένη. Επίσης, ο κρόκος του αβγού είναι πολύτιμος για την υγεία. Περιέχει βιταμίνη B12 η οποία βοηθά στην πρόληψη της μεγαλοβλαστικής αναιμίας αλλά και ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, όπως και ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στη ομαλή ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.
Μετά τη νηστεία τι πρέπει να προσέξουμε και τι προκαλεί η ξαφνική κατανάλωση κρέατος;
H στέρηση που υπόκεινται τα παιδιά στη διάρκεια της νηστείας τα οδηγούν, όπως και τους ενήλικες, στην κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων κρέατος ανήμερα του Πάσχα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται γαστρίτιδες, γαστρεντερίτιδες και δυσπεψία. Ιδιαίτερη προσοχή επίσης πρέπει να δώσουν οι γονείς που έχουν διαβητικά παιδιά. Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου αρκετά άτομα εισήχθησαν σε νοσοκομεία λόγω προβλημάτων υγείας που προκλήθηκαν από τη διατροφή.
Πολύ σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι δε χρειάζεται να φάμε μέσα σε μία μέρα όλα όσα στερηθήκαμε κατά τη διάρκεια της νηστείας. Καλό είναι να τρώμε μικρά και πολλά γεύματα και να πίνουμε καθημερινά πολλά υγρά. Οι ειδικοί συνιστούν να μη φάμε πολύ, για να αποφύγουμε τη δυσπεψία. Και για να το αποφύγουμε θα πρέπει κατά τη διάρκεια της νηστείας να φροντίσουμε να μην έχει μείνει εντελώς άδειο το στομάχι των παιδιών για πολλές ώρες. Μπορούμε να φάμε μικρές ποσότητες από όλα τα πασχαλινά εδέσματα, να καταναλώσουμε πολλά πράσινα λαχανικά και ωμές σαλάτες, να αποφύγουμε τα πολλά καρυκεύματα και σάλτσες και τέλος να ολοκληρώσουμε το φαγητό με ένα γιαούρτι με μέλι ή με μικρή ποσότητα γλυκού.
Είναι πολύ σημαντικό αν το παιδί μας έχει μπει σε διαδικασία νηστείας να μεταβεί πολύ ομαλά και ήπια στην κατανάλωση κρέατος και λιπαρών. Αν όχι τα αποτελέσματα θα είναι άκρως δυσμενή για αυτό δημιουργώντας έντονες δυσπεψίες και διάρροιες. Αιτία είναι η απότομη αλλαγή της ποιότητας της διατροφής που είχαν συνηθίσει κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Τέλος, η απότομη και υπερβολική κατανάλωση κρέατος και γλυκισμάτων, συνεπάγεται άμεση αύξηση των λιπαρών στη διατροφή και κατ’ επέκταση υπάρχει άμεσος κίνδυνος αύξησης βάρους αλλά και αύξησης των λιπιδίων στο αίμα (αύξηση χοληστερίνης είναι πλέον πολύ σύνηθες φαινόμενο στα υπέρβαρα και παχύσαρκα κυρίως παιδιά)!
Μέτρο στο πασχαλινό τραπέζι:
Καταρχάς θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση του αυγού σε ένα την ημέρα, διότι θα είναι υπερβολή εφόσον υπάρχει παράλληλη κατανάλωση πρωτεΐνης και λιπαρών από το κρέας (αρνί).
Επιβάλλεται να θέσουμε όρια στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά και εμείς προερχόμαστε από μια περίοδο κατά την οποία απουσίαζε η κατανάλωση κρέατος και για αυτό η ένταξή της στην διατροφή μας θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Επίσης το στομάχι μας είχε παραμείνει «ξεκούραστο»για αρκετές ημέρες, οπότε δεν είναι ανάγκη να το βομβαρδίσουμε με υπερβολικές ποσότητες πρωτεϊνών, λιπιδίων και πουρινών.
Θα πρέπει να έχουμε πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα. 3 κύρια και 2-3 ενδιάμεσα. Στο πρωινό μας γεύμα μπορούμε να βάλουμε και 1 λεπτή φέτα τσουρέκι και 1 κούπα γάλα ή 1 αυγό και μια φέτα ψωμί με 1 κούπα γάλα. Στα ενδιάμεσα γεύματα μπορούμε να δώσουμε στο παιδί μικρή ποσότητα από το σοκολατένιο του αυγό σαν snack, χωρίς να το τρώει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και παράλληλα με το φαγητό του επιβαρύνοντας την ημερήσια συνολική πρόσληψη θερμίδων.
Προτιμήστε το κατσίκι αντί του αρνιού καθώς είναι φτωχότερο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Το λίπος στο αρνί και το κατσίκι είναι καλά κρυμμένο ενδομυϊκά και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προτιμήσουμε να δώσουμε στο παιδί να καταναλώσει τα πιο άπαχα μέρη του αρνιού ή του κατσικιού (μπούτι).
Πολύ σημαντική κρίνεται επίσης η κατανάλωση λαχανικών και σαλάτας και μάλιστα πριν ξεκινήσουμε το γεύμα μας. Φτιάξτε μια πολύχρωμη και παράλληλα γευστική σαλάτα (χρησιμοποιήστε λαχανικά διαφόρων χρωμάτων και ειδών) και δώστε τη στο παιδί να τη καταναλώσει προτού ξεκινήσει να τρώει το φαγητό του. Οι φυτικές ίνες που περιέχει η σαλάτα θα του δημιουργήσουν πρόωρο κορεσμό προσφέροντάς του παράλληλα μεγάλη ποικιλία σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Αν το παιδί σας τρώει τη μαγειρίτσα, τότε η σούπα αυτή αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για το πέρασμα από τη νηστεία στην ασυδοσία της ημέρας του Πάσχα.
Παράλληλα με το αρνί να δίνετε στα παιδιά να καταναλώνουν και ποσότητα υδατανθράκων κυρίως σύνθετων. Να προσφέρεται διάφορα ριζότα με λαχανικά ή πίτες λαχανικών, ή πατατοσαλάτα. Το άμυλο θα του ηρεμήσει το έντονο αίσθημα της πείνας και της λαιμαργίας και θα το προστατέψει από το να «πέσει με τα μούτρα» στο φαγητό.
Κάποια μικρά αλλά χρήσιμα μυστικά είναι να βάλουμε ρίγανη στο κρέας από το προηγούμενο βράδυ καθώς έχει αποδειχτεί ότι η ρίγανη μειώνει την παραγωγή των επικίνδυνων νιτροζαμινών που παράγονται στο κρέας και σχετίζονται ακόμα και με καρκινογένεση. Επίσης να ρίχνετε αρκετό λεμόνι στο κρέας το οποίο αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης C και βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου.
Υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά:
Όσον αφορά στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή διότι η περίοδος του Πάσχα ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για αύξηση βάρους. Οι γονείς καταρχάς θα πρέπει να αποτελέσουν πρότυπο προς μίμηση για τα παιδιά καταναλώνοντας μικρές ποσότητες φαγητού σε πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να είναι φειδωλοί στην κατανάλωση γλυκισμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και λιπαρά (σοκολατένια αυγά και τσουρέκια) και να καταναλώνουν σε κάθε γεύμα πλούσιες σαλάτες αλλά και να προτιμούν στα ενδιάμεσα γεύματά τους φρούτα αντί για γλυκά.
0 comments:
Post a Comment